Kилим от полипропиленови влакна

Влакно Hit Set

Най-популярното качествено влакно за производството на синтетични килими от ново поколение е HeatSet. Килимите, направени от това влакно, напомнят на вълнени килими. Пример, оптимална колекция (Agnella).  За да се получи влакно Hit Set, нишката BCF се термично обработва, опъва и усуква около оста си (колкото по-голям е усукването, толкова по-добро качество, но и по-скъпи разходи). Влакна Hit Set имат по-добри антистатични свойства и са по-трайни от BCF влакна. Животът на килим от полипропиленови влакна Hit Set е средно 5 до 10 години (в зависимост от качеството на продукта и интензивността на употреба).

Третото поколение полипропиленови прежди е преждата Frize. Тази прежда се получава от Hit Set прежди, които са усукани в две прежди, след което дават на нишките S и Z-образни къдрици и се обработват при много висока температура и влажност. Две усукани нишки и механично-термична обработка правят структурата на преждата още по-подобна на структурата на вълната, преждата придобива оригиналния ефект на „къдряне“.

Това влакно е с малко по-плътен диаметър в сравнение с влакна Hit Set, има по-голяма еластичност и поради смесването на нюанси от един и същи цвят създава усещане за по-богат цвят. Последните технологии за производство на влакна позволиха да се гофрира естествена вълнена прежда и по този начин да се получи вълнена усукана прежда или вълна-фриз. Полипропиленовите влакна са най-често срещаните от всички синтетични влакна, използвани при производството на килими. Почти 90% от всички тъкани синтетични килими са направени от полипропилен.

Защо да изберем килим от полипропиленови влакна

Защо полипропилен: евтино е да се получи, фибрите се поддават добре на термична обработка, първоначално полипропиленът има антистатични свойства. И най-големият плюс на полипропилена е, че багрилото се добавя към суровината при производството на фибри. Оцветената по този начин нишка запазва цвят през целия си живот.

Току-що полученото от екструдера влакно се нарича BCF. Той получава допълнителен обем и е специално разтегнат по време на последващо навиване на калер. Това влакно се използва за направата на евтин клас килими. Животът на килимите на преждата BCF може да варира от 1 до 3 години, в зависимост от качеството на преждата и интензивността на използване.

За повече информация и поръчка на избрания от Вас килим, обадете ни се: ТОНИТЕКС ООДАдрес: гр.София, бул. Христо Ботев, № 92. Телефон: 0888249719.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *