Етапите на процеса на химическото чистене

Могат да бъдат разграничени пет основни процеса на химическото чистене. Започва се с

Приемане на продукта, сортиране на получените продукти, предварително отстраняване на петна (почистване), машинно почистване (включително въртене и сушене) и довършителни операции. Които включват последващо отстраняване на петна, гладене и опаковане.

За кожени и велурени изделия, довършителните операции могат също да включват омазняване, оцветяване и нанасяне (възстановяване) на филмови покрития.

Прием на вещи и неща, подлежащи на процеса на химическото чистене

Приемът на нещата, подлежащи на химическо почистване е един от най-важните етапи на технологичния процес. Който определя вида на продукта, неговите дефекти и замърсяване, технологията на обработка, а също така сключва споразумение с потребителя.

Сортирането на всички дрехи и неща, подлежащи на химическо чистене – изключително важно за правилното почистване на различни по цвят, материи и други показатели дрехи и вещи.

Състои се в сглобяване на партиди за зареждането им в машина за химическо чистене. Сортирането се извършва, в зависимост от състава на материала, цвета на получените продукти и степента им на замърсяване. Поради физикохимичните си характеристики всеки материал се държи различно в машината за химическо чистене. А цветното сортиране е необходимо, за да се избегне миграцията на багрилата от един продукт в друг.

Предварително отстраняване на петна (отстраняване)

Този етап има за цел да третира най-замърсените зони на продуктите (с цел повишаване на качеството на химическото почистване) и да премахне онези петна, които в машината за химическо чистене, под въздействието на разтворител и топлина, най-накрая могат да се фиксират върху продукта с пълната невъзможност за тяхното последващо отстраняване. За отстраняване на петна при тази операция се използват почистващи препарати в комбинация с разтворители. Пречистването се извършва на специални маси за почистване на място с локално осветление, имащи работна повърхност с изпускателен капак и пистолети за подаване на сгъстен въздух и пара – така че мощен въздушен поток в комбинация с вода, почистващи препарати и разтворител премахва петното.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *