Фитнес оборудване в домашни условия – тренировка за всеки

Тренировка с велоергометър у дома

Не бива да забравяме, че домашните тренировки на велоергометър трябва да започват със загряване и разтягане и да завършват със спиране с постепенно намаляване на натоварването и с фитнес оборудване.

Самият урок може да се проведе по различни начини.

Еднакво обучение – темпото на урока остава едно и също през цялото време с фитнес оборудване.

Интервална тренировка – след загрявка следват пет минути тренировка със спокойно темпо, след това ускорение за 0,5-1 минута и същия период на работа с максимално темпо. След това цикълът се повтаря. За тези, които продължават, продължителността на тихите интервали в крайна сметка трябва да намалее и да се изравни с продължителността на интензивните интервали.

С часовете на велоергометър у дома трябва да комбинирате правилното хранене и да не забравяте за редовността на часовете.

Тренировки с велоергометър за мъже

Мъжете, като правило, си поставят за цел развитието на мускулите, както и увеличаването на издръжливостта. Те могат да бъдат настроени на по-високо ниво на натоварване и да използват програми като „изкачване на хълма“, които ви позволяват да изпомпвате мускулите на краката и гърба. След 5-минутно загряване с увеличаване на натоварването следват 2 минути интензивни упражнения, а след това 3-5 минути на ниска скорост. Интервалите се повтарят до края на сесията, след което следва постепенно намаляване на натоварването.

Когато тренирате издръжливост, не е необходимо да достигате максималното натоварване: трябва да педалите с ниска скорост и натоварване, като постепенно ги увеличавате за 3-5 минути, след което карате „изправено“ на 50% от максималното натоварване за същото време, след това отново намалете натоварването и скоростта. Интервалите се повтарят до края на сесията.

Тренировка с велоергометър за жени

За жените основната цел на класовете е да намалят теглото и да създадат красива фигура. Първото се постига чрез интервални тренировки, но натоварванията трябва да са по-малко, отколкото при мъжете, а интервалите на интензивна работа да са по-кратки.

Тренировка с велоергометър за начинаещи с фитнес оборудване

Преди да започнете занятия, консултирайте се с лекар и се уверете, че няма противопоказания за занятията.

  • Постоянно измервайте пулса. Максимално допустимата стойност на сърдечната честота се изчислява по формулата: 220-възраст, а сърдечната честота по време на тренировка не трябва да надвишава 70% от тази стойност.
  • Следете благосъстоянието си. Ако се влоши (например виене на свят), постепенно намалете скоростта и не спирайте внезапно.
  • Пийте вода, останете хидратирани, докато тренирате.
  • Поддържайте правилната позиция на тялото.
  • Облечете се удобно и удобно.

Що се отнася до конкретната програма, тя, както беше споменато, се определя от целта на часовете и ще бъде различна във всеки отделен случай. Първо, просто трябва да развиете навика за редовни упражнения. За да направите това, достатъчно е да започнете да тренирате по 20 минути 5 пъти седмично в продължение на 2-4 седмици.