Уебсайт оптимизация – Основни стратегии за SEO

Основни стратегии за оптимизация на уебсайтове

Има много различни подходи и стратегии , които можете да използвате, за уебсайт оптимизация на вашия сайт. Само едно търсене на „подобрете уебсайта си“ връща над три милиарда резултата от търсене:

Може да е предизвикателство да започнете, когато има толкова много информация.

Вместо да ви затрупва с информация, това ръководство ще се съсредоточи твърху основите и ще ви помогне да получите максимална възвръщаемост на инвестициите от усилията за оптимизиране на вашия уебсайт.

По-долу сме подчертали шест жизненоважни стратегии, които ще ви помогнат за уебсайт оптимизация си във всички области.

Уебсайт оптимизация на мобилното изживяване

Вече не е достатъчно да имате уебсайт, който изглежда и работи страхотно на лаптопи и настолни компютри. За да успеете на онлайн пазара, трябва да се съсредоточите и върху мобилното изживяване на уебсайта си.

По-голямата част от целия трафик (52,2%) през 2018 г. е мобилен. Да не говорим, че повечето търсения в Google сега се извършват на смартфони. През третото тримесечие на 2019 г. 64% от търсенията в Google са направени на мобилни устройства.

Поради това Google вече премина към индексиране на първо място за мобилни устройства, където основно индексират и класират вашите мобилни страници. Така че всякакви проблеми могат да ви струват не само потенциални мобилни реализации, но и възможността да се класирате високо за подходящи думи за търсене.

Коригирайте всички крещящи проблеми, които тестът открие за уебсайт оптимизация

Трябва също да тествате всички страници на най-популярните модели телефони, за да се уверите, че се адаптират по подходящ начин към всеки размер на екрана. Можете да направите това с лентата с инструменти на устройството в Chrome Developer Tools. Позволява ви да показвате вашия уебсайт в различни по размер прозорци на екрана. Отново предприемете необходимите стъпки, за да отстраните евентуални проблеми. Искате мобилните потребители да прекарат лесно на вашия сайт.

Трябва да се уверите, че:

  • Нямате изскачащи прозорци или заставки, които се показват на мобилни устройства.
  • Сайтът се зарежда бързо/правилно.
  • Текстът е лесен за четене.
  • Цялото съдържание е видимо.
  • Умалените изображения и графики все още са четливи.
  • Сайтът е лесен за навигация.

Ако покриете тези основи, както търсачките, така и потребителите ще ви възнаградят.

Подобряване на скоростта на страницата за уебсайт оптимизация

Хората не обичат да седят и да чакат, докато уебсайтът се зареди. Времето за зареждане от 5 секунди води до 38% степен на отпадане и колкото по-дълго отнема, толкова по-висока става. Наличието на уебсайт, който се зарежда бързо е първата част от доброто потребителско изживяване.

Скоростта на уебсайта също е официален фактор за класиране на Google и може пряко да повлияе на вашето SEO.

За да разберете колко бърз е вашият сайт и евентуални пречки и проблеми, можете да използвате безплатен онлайн инструмент като Pingdom Website Speed ​​Test или Pagespeed Insights на Google. Той ще оцени вашия уебсайт, ще преброи и категоризира всички HTTP заявки и ще подчертае какво можете да поправите. Някои често срещани проблеми са некомпресирани JS и CSS файлове, няма CDN, няма кеширане на страници за сайтове, задвижвани от CMS, и големи, неоптимизирани файлове с изображения.

Проблемите с компресията и кеширането, както и липсата на CDN, могат лесно да бъдат коригирани с плъгини или разширение за вашия CMS. Изображенията могат да бъдат оптимизирани с наличния софтуер за компресиране на изображения, като Smush, kraken.io, Cloudinary или ImageKit. Ако имате видеоклипове на вашия сайт, използвайте видео компресори като Clideo или Clipchamp, за да намалите размера на видео файла.

Може да отнеме значителна инвестиция на време или пари, но всяка милисекунда, която обръснете, си заслужава.

Евтин, нискокачествен споделен хостинг план също може да доведе до бавно време за зареждане на страници. Така че, ако страницата ви все още се зарежда бавно, след като сте достигнали 90+ резултат в инструментите за скорост на страницата, трябва да надстроите до по-добър план.

Оптимизация за търсачки

Оптимизирането за търсачки е един от най-мощните маркетингови инструменти в интернет. 70% от търговците виждат SEO за по-ефективен от PPC.

Това не е просто начин да получите трафик. Хората предпочитат и се доверяват повече на органичните резултати от търсенето, отколкото на рекламите. Получавате съвместен подпис от Google за качествено съдържание, подходящо за това, което потребителят търси.

Първата стъпка към подобряване на вашето SEO е да се уверите, че Google индексира правилно всичките ви страници и че нямате крещящи SEO грешки.

Регистрирането за Google Search Console и регистрацията на вашия сайт е чудесна първа стъпка тук. Той ще открои основни проблеми, ще изброи вашите индексирани страници и ще следи по кои ключови думи се класират. След като покриете основите си, е време да преминете към по-технически инструменти на трети страни и усъвършенствани тактики и стратегии.

Приспособяване на копие на уебсайт, за да стимулира реализациите

Думите, които използвате на уебсайта си, имат повече значение, отколкото си мислите. Дизайнът, изображенията, използваемостта и скоростта на страницата са решаващи фактори, но думите контролират вашето съобщение. И докато думите са най-лесните за промяна, те могат да бъдат и най-мощните.

Казуси показват силата на уеб копирането през цялото време. В един случай добавянето на една дума към заглавие увеличи реализациите с 89,97%.

Така че не прибързвайте със съдържанието си. Искате копието на всяка страница да предоставя логическа пътна карта към действието за реализация, което искате да предприемат.

За да направите това, не само трябва да разберете основните техники за копиране на уебсайтове, но и вашата клиентска база.

Ако не разбирате проблемите, желанията и съмненията на вашите посетители, не можете да създадете пътуване с думи, което да ги насочи към желаната от вас дестинация.

Анализирайте задълбочени потребителски данни като топлинни карти, за да опознаете пътя на клиента и говорете със съществуващите клиенти за техните съмнения и какво ги е убедило да закупят.

След като идентифицирате област със слабо копие на уебсайта си, можете да измислите и тествате различни варианти на копие въз основа на това, което знаете за клиентите си.

A/B и многовариантно тестване за уебсайт оптимизация

След като идентифицирате проблем с вашия сайт, независимо дали е свързан с копиране или не, A/B тестването е най-добрият начин да поставите потенциалните си решения на теста в реалния свят.

Например, да кажем, че процентът на реализация за целева страница е доста нисък и вашият екип смята, че копието може да е проблемът. Можете да формулирате нови, по-силни заглавия и функции и бързо да ги тествате директно.

Ако новата версия получи статистически значимо увеличение на реализациите, вие знаете, че вашата теория е била вярна и че сте решили проблема.

Но дори ако новата ви версия загуби, това не означава, че не сте идентифицирали правилния проблем. Може просто да не сте намерили правилното решение.

Ето защо многовариантното тестване – тестване на множество потенциални решения по едно и също време – може да бъде добра идея.

Като поставите оригинала срещу множество вариации едновременно, е по-вероятно да откриете значително подобрение.

Можете да използвате наученото от тестовете с една страница, за да подобрите и останалата част от уебсайта си.

Оптимизиране на потребителското изживяване в уебсайта

Собствениците на електронна търговия и малки фирми често пренебрегват потребителското изживяване на уебсайта си като цяло. Те са склонни да обсебват SEO и CRO, но не се опитват да подобрят колко лесен за използване е сайтът им. Но по-доброто, по-гладко изживяване може да направи всичко различно.

Помислете за това: като създавате по-интуитивно и по-добро изживяване за всички потребители, вие запазвате по-висок процент от посетителите си. Те се връщат няколко пъти и повече от тях естествено следват вашата фуния и стават клиенти.

Да не говорим, времето за престой (колко време прекарва търсещият в Google на вашия сайт, преди да се върне) е важен фактор за SEO класиране. Така че искате да внедрите UX прегледи и да анализирате потребителски отчети, като потребителски поток, записи на сесии, страници за излизане и топлинни карти. Това ще ви помогне да идентифицирате UX проблемите и да обмислите потенциални решения. След като разработите нова версия на страница, можете или да я сравните с оригинала с A/B тест, или да направите сравнителен тест за използваемост с група тестови потребители.