Сънуват ли децата кошари?

Вашето малко дете може да започне да се буди през нощта. Понякога се дължи на дискомфорт, като болка при никнене на зъби или някакво заболяване. Понякога се дължи на леко безпокойство от евентуална раздяла: „Къде е мама? Къде е татко?“. Сънищата и кошмарите могат да започнат да засегнат детският сън . Те трудно различават сънищата от реалността. Внимавайте за книгите, които вашето малко дете вижда точно преди лягане. 

Ако детето ви няма любима играчка или одеяло, помислете дали да не му вземете, за да му осигурите увереност и спокоен сън. Времето, прекарано пред екрани (като телевизор, телефон или таблет),също може да наруши съня на детето.

Съветите на специалистите относно детският сън

Проверете за други причини за нощните събуждания на вашето малко дете. Малките деца често махат завивките през нощта, така че през по-студените месеци може да искате да облечете детето си в по-дебела пижама за по голяма топлина. Има ли твърде много шум от друга стая? Малките деца ще се научат да спят с известен шум, но силен телевизор или твърде много силни разговори наблизо може да ги смущават. 

Проверете стаята на вашето дете от гледна точка на шума. Средата за спане на вашето дете трябва да бъде място, където то се чувства сигурно и защитено, но също така трябва да бъде място за детски сън, а не за игра. Има няколко начина, по които можете да регулирате средата за спане, но това ще зависи от нуждите на вашето дете (и всички други деца, които споделят стаята).

Упражненията в помощ на детския сън

Децата може да имат затруднения със заспиването, ако са били неактивни през целия ден. Насърчаването на детето ви, където е възможно, да спортува и да играе навън. Това може да помогне за изхабяването на енергия и да накара детето да се чувства уморено в края на деня. Дори детето  да не е много „спортуващо“, просто разходката на чист въздух може да бъде полезна. Упражненията обаче трябва да се избягват непосредствено преди лягане. Тъй като топлината, създадена от мускулите, може да попречи на детето ви да заспи.