Принцип на действие на уред за миене на под

Нека да видим заедно как да изберем правилния  уред за миене на под в съответствие с условията на почистване, характеристиките на помещенията и възможностите на служителите.

Алтернатива на мопа и кофата

Ръчното влажно почистване на обществени места е трудна и неблагодарна работа, особено когато те са силно натоварени. Скрубер сушилните отдавна са част от почистващия арсенал на зали на метро, ​​летища, гари, големи спортни, търговски, бизнес, складови и производствени центрове, замествайки труда на десетки хора. Модерните модели стават все по-леки и по-малко шумни, което прави почистването лесно и удобно. Професионалните скрубер машини постепенно започват да намират своето приложение за почистване на малки предмети от почистващи фирми.

Принцип на действие на уред за миене на под

Професионалната подопочистваща машина се състои от следните функционални елементи:

  • резервоари за вода – чисти и мръсни;
  • вакуумна помпа;
  • двигател;
  • моторизирани четки;
  • скрепер за събиране на вода;
  • колела (с или без задвижване).

Моторът задвижва четките, които едновременно осигуряват механично почистване и разпределение на почистващия разтвор върху пода. Мръсната вода се събира от скрепер и с помощта на вакуумна помпа се влива в резервоара за мръсна вода. Движението напред на уреда за измиване на под и посоката на движение се задават от оператора. Колелцата и опорните колела осигуряват мобилност и стабилност.

Видове уреди за миене на под

Електрическите уреди за измиване на под могат да бъдат класифицирани, както следва:

По вид захранване – мрежово и акумулаторно.

Уредите за миене на под, работещи директно от електрическата мрежа, не са ограничени по отношение на непрекъсната работа. Кабелната връзка обаче ограничава обхвата на машината и изисква постоянно наблюдение на качеството на изолацията на кабела. Те се избират за почистване, извършвано през нощта.

Акумулаторните уреди за миене на под са по-безопасни и удобни за използване, но периодът им на непрекъсната работа е ограничен от възможностите на батерията и са много по-скъпи от кабелните. Времето за работа без презареждане може да бъде 2-8 часа, батериите се зареждат за 8-12 часа.