Отслабването – въпрос на личен избор

Отслабването – въпрос на личен избор

Отслабването често е синоним на мъка…изтощителни диети, изтощителни тренировки, лишения.. Напоследък много нашумяха различни видове диети – кето, палео, зона, 90 дневна и т.н. Истината обаче е, че самата дума диета означава нещо временно, нещо ограничено във времето. Логично е, когато нещо е временно явление, резултатът от него също да е временен. Какъв е начина да сме винаги във форма? Начинът е …не на диетите, да на правилните хранителни навици!

Отслабването – личен избор

Лесно е да се каже, нали? Човек е изграден от навици, ежедневна рутина, сутрешна рутина..всичко това са навици, изграждани с години, изпълнявате всяко действие без да се замисляте и без това да Ви тежи. А защо не постигнете същото и с начина на хранене? Веднъж изградили  своите навици за правилно хранене, думата диета никога повече няма да присъства в ежедневието Ви. Често хората бъркат, че здравословно е равно на диетично. Не, не е!

 Да вземем за пример пълнозърнестия хляб.

 • Съдържа фибри, полезни за перисталтиката на червата.
 • Въглехидратите при него са бавни т.е. разграждат се постепенно, като зареждат тялото с енергия за по-дълго време, което предотвратява бързото оглядняване.
 • Високо калоричен продукт

С две думи..здравословният вариант на хляба, но не и диетичният такъв. Всяка храна има своята калорийна стойност, ако тя е висока и Вие си хапвате прилично количество от нея, бъдете сигурни, че това няма да Ви доведе до сваляне на килограми.

Истината се крие в калорийният дефицит.

Изчислете според пол, възраст и физическа натовареност, колко калории е препоръчително да приемате дневно. Статистиката сочи, че за да изгорим един килограм подкожна мазнина, трябва да изгорим 7000 калории. Обаче, математиката пък сочи, че ако приемате повече от колкото горите, няма да напреднете.

За да се подържат нормалните физиологични функции на човешкото тяло в денонощието, се изразходват калорий. Всеки човек гори различно, в зависимост от пол, възраст, натовареност на ежедневието и т.н.  Средната стойност на изгорените от Вас калории в ежедневието, може да изчислите по приета за целта формула на Харис Бенедикт:

 • За мъже: 66 + 13,8 х теглото + 5 х височината – 6,8 х възрастта
 • За жени: 655 + 9.7 х теглото + 1,85 х височината – 4,7 х възрастта
Теглото се взима в килограми, ръстът в сантиметри, възрастта в години.

Ако добавите физическа активност поне 3 пъти седмично, ще увеличите значително базовия разход. Активността може да бъде всичко – от фитнес, до разходка в парка…всеки според възможностите си и предпочитанията си. Но по тази формула можете да се ориентирате. Включете и калориен каклулатор за да изчислявате приетите през деня калории. Така лесно можете да си направите сметка къде се намирате и как се движите.

Защо е важно да държим килограмите си в норма?

Последните години сякаш се наблюдава бум в хормоналните дисфункции, не само при жените, мъжете също са жертви. Но основно засегнати са жените – проблеми със щитовидната жлеза, хашимото, инсулинова резистентност и т.н. Диабета се смята, за бича на хилядолетието..всички сме застрашени и често от нас зависи дали ще се отключи или не. Стрес, качество на храната, вредни фактори на околната среда, всичко това е бомба със закъснител за нашия организъм.

Освен да сме във форма и да изглеждаме добре, другата и по-важна причина да внимаваме с храната е нашето здраве. Днешната храна е все по-бедна на полезни вещества, все по-пълна с изкуствени добавки, пестициди и антибиотици.

Това което можем да направим и зависи само от нас е да подобрим качеството си на живот – хранене, движение, намаляване нивото на стрес. Какви са основните точки, по които да се ръководите, ако искате да промените теглото си и здравето си:

 • Изключете захарта си от менюто – бялата захар е отрова за организма, храна за раковите клетки и без нито един позитив за нашия организъм.
 • Заложете на зеленчуците и плодовете в менюто си.
 • Намалете консумацията на месо и млечни продукти – включете най-много 3 пъти седмично в менюто си риба, телешко, пилешко (но с повишено внимание, за произхода на месото)
 • Не се награждавайте с храна – ако сте били под стрес, постигнали сте някакъв успех..просто не се награждавайте с торта, шоколад или друг сладкиш.
 • Не зареждайте шкафовете с шоклади, бисквитки и т.н. за да не се чувствате изкушени
 • Премахнете храненето по навик или от скука – вечер пред телевизора, на кино с големи пуканки и кола, сандвич когато Ви е скучно. Всичко това носи значително количество излишни калории, и няма как да постигнете дефицит а по-скоро свръх прием.
 • Заложете на движението – повървете до по-далечният магазин, слезте две спирки преди крайната цел, паркирайте колата малко по-далеч. Спциалисти препоръчват, при здрави хора, дневно да постигат около 10000 крачки. Така че, всяко движение е здраве.
 • Тренирайте с тежести – тежестите тренират мускула и подпомагат изгарянето на много калории и мазнини…и не, няма да станете прекалено мускулести…просто не става така.
 • Разхождайте се сред природата при всеки удобен случай. Връзката с природата намалява нивото на среса, прочиства ума и зарежда с енергия.
 • Не се вглабявайте в отслабването, дайте си време. Променяйте навиците си, изключвайте вредните неща едно по едно и ги заменяйте с полезни.
 • Четете, информирайте се и намерете правилният начин за Вас

Най-общо казано.. здравословното отслабване е въпрос на личен избор, Вашият избор за по-добра визия, по-добро здраве и по-добър пример за околните!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *