Органична био козметика за лице

Органична био козметика за лице

Органична био козметика за лице, описва козметични продукти със съставки от контролирано биологично отглеждане. Но колко висок е делът на тези съставки в крайния продукт? Какви са предимствата на органичната козметика в сравнение с конвенционалната козметика или дори с натуралната козметика? Тук ще получите отговори на всички тези въпроси, както и преглед на известни марки органична козметика, на които можете да се доверите.

Определение за органична козметика

Сертифицираната натурална козметика често се отъждествява с органичната козметика. Въпреки че цялата органична козметика е натурална козметика, не всяка натурална козметика е и органична козметика. Сертифицираната натурална козметика има пропорциите на биологични съставки, но те са значително по-ниски, отколкото в органичната козметика. Следователно сертифицираните органични козметични продукти имат значително по-висок дял на съставки от биологично сертифицирано отглеждане, отколкото натуралната козметика или конвенционалната козметика.

Естествено органичен! Или не?

Дали един крем за лице е органичен поради опаковка, която изглежда особено екологична? Или фрази като „ естествени съставки “, „вдъхновен от природата“ и „ направен от ценни растителни екстракти “? Със сигурност не. За съжаление, много конвенционални производители на козметика искат да превключат на „екологична вълна“ и следователно използват такива стратегии, за да направят продуктите си да изглеждат „по-екологични“, отколкото всъщност са.

Дори продуктите „без“ (напр. „без силикон “ ) обичат да създават впечатление, че са почти естествена козметика или натурална козметика. И това дори не е забранено по принцип, тъй като термините „натурална козметика“ и „органична козметика“ за съжаление не са защитени.

Тъй като дори терминът „органичен“ не е защитен, производителят може дори да напише „органичен“ върху продукт, който може да съдържа само една органично отгледана съставка. Останалите съставки все още могат да бъдат вредни за околната среда или здравето, като силикони и минерални масла.

Благодарение на общоевропейски стандарт ISO, от 2017 г. е разрешено водата да бъде класифицирана като естествена съставка. Това означава, че производителите вече имат право да пишат например „97% съставки от естествен произход“ върху продукти с високо съдържание на вода. Това се случва много често с шампоани, балсами, измиващи гелове и т.н.