Опитни служители на Човешки ресурси

Опитните служители на Човешки ресурси никога не използват един метод за оценка на кандидатите за работа – обикновено комбинират няколко подхода, от класически и доказан през годините, до най-новите разработки, създавайки своя собствена система за набиране на персонал.

Ако се нуждаете от професионална помощ, ние сме насреща: Фирма Upskill , София, жк. Манастирски ливади, бул. България 111, сграда А, етаж 4. Можете да ни се обадите на телефон: +359 882 240 381.

Опитни служители на Човешки ресурси

1/Интервю – разговор, който дава представа за опита и професионалните качества на кандидата. Като метод за оценка той съществува отдавна, но през последните години са разработени няколко негови разновидности:

  • интервю за случай, насочено към оценка на общите бързи остроумие и общителност;
  • проективно интервю показва индивидуалното виждане на кандидата за проблем или ситуация и начините за решаването му;
  • структурирани интервюта с въпроси и отговори;
  • провокативно интервю – на кандидата е отказана работа и се оценява поведението му;
  • „Brainteaser“ – интервю, включващо решаването на сложен логически проблем;
  • Т. н. стресиращото интервю – за отговор на неочаквани въпроси в непредсказуема среда.

2/Соционика – разпределението на кандидатите за свободни длъжности в четири соционически типа. Всеки тип включва свой собствен стил на комуникация и работа.

3/Тестовете са популярна процедура за оценяване чрез преминаване на ограничен във времето тест. С помощта на тестове можете да установите нивото на знания и лични качества на кандидата.

4/Център за оценка. Технология за цялостна идентификация на бизнес, лични, професионални качества на потенциалните служители, техните умения и знания чрез последователното провеждане на широк спектър дейности за оценка. По време на процедурата се установява, че кандидатите отговарят на корпоративната култура на компанията, нейните цели и стратегия. Обикновено критериите за оценка са модели на компетентност, разработени въз основа на ключови изисквания за определена позиция.

Агенциите по заетостта понякога използват нетрадиционни методи за подбор и оценка на персонала, като полиграф, някои видове психоанализа и дори графология, астрология или гласова диагностика. Приложението им е доста противоречиво, тъй като резултатите, показани по време на подобни проучвания, могат да бъдат много субективни, въпреки че са харесвани от редица клиенти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *