Как да почистите септична яма без химикали

Утайката, която се е натрупала на дъното, може да се размекне с метална сонда, дълга пръчка. След това канализацията се изпомпва и канализацията ги отвежда на специално определено място за изхвърляне в съответствие с установените от закона санитарни и епидемиологични норми. И така, как да почистите септична яма без химикали?

Самостоятелно почистване на септичната яма

Собствениците на частни домакинства могат сами да почистват инженерните комуникации. За да направите това, водата се изпомпва от кладенеца, след което утайката се омекотява. След това домакинствата премахват утайката с кофи, които изнасят на предварително подготвено място. Този метод се използва в селските райони, където има голямо количество свободно пространство. В гъсто населено селище механичното почистване ще доведе до проблеми със съседите, тъй като е малко вероятно някой да хареса силна миризма.

Химия.

През последните години собствениците на автономна канализация активно използват специални препарати, които могат да разтварят мазнини, органични и неорганични фракции, присъстващи в канализацията.

Как да почистите септична яма без химикали

Има начин за почистване на автономната канализация от утайки без използването на агресивни химикали. За тези цели се използват специални бактерии, които могат да обработват органичните вещества, присъстващи в отпадъчните води. Биологичните препарати имат редица предимства, за които собствениците на септични ями, които искат да ги почистят, трябва да знаят:

  • екологичност, поради което филтрираната вода може да се използва повторно за технически нужди, напояване;
  • без вреда за хората, животните, околната среда;
  • няма нужда да харчите пари за плащане на услугите на професионални прахосмукачки;
  • ефективност – анаеробните и аеробните микроорганизми качествено обработват органичните фракции, премахват неприятните миризми;
  • бактериите не реагират с повърхности, изработени от всякакви материали (стоманобетон, метал, пластмаса), така че могат да се използват във всички модели септични ями;
  • използването на анаеробни, аеробни бактерии прави възможно използването на електрически помпи за изпомпване на течности, които могат да се повредят, когато се използват химикали;
  • средства за биологично пречистване на индивидуални канали се продават под формата на прах. Сместа съдържа микроорганизми, отгледани в лаборатория.