За какво служи DPF филтърът

DPF филтърът

DPF филтърът служи да събира саждите, отделили се от изгарянето на дизел а в двигателя. Той предотвратява изхвърлянето на такива вредни частици и сажди от ауспуха на колата в атмосферата. В Европейския съюз от 2009 година насетне се въвеждат Евро стандарти, като след Евро 5 и 6, е нужно всички новопроизведени коли с дизелови двигатели са снабдени с такива филтри.

За какво служи DPF филтърът

Независимо от марката и модела на един автомобил, DPF филтърът цели да намали вредното влияние на автомобили въвху околната среда.

Той работи по сходен начин при всички дизелови двигатели. Отпадните газове преминават през филтър, който задържа голяма част от саждите вътре. Именно тези сажди обаче, при неправилна експлоатация биха могли да затлачат филтъра за твърди частици. Оттам те ще попречат или преустановят работата на двигателя. Автомобилът ще влезе в сервизен режим.

За да се предотврати това, саждите трябва да бъдат изгорени на достатъчно висока температура.

Високата температура трябва да разбие саждите на по –малки частици пепел, които след това да бъдат изхвърлени от системата. Този процес се нарича естествена регенерация DPF филтъра.

Как става регенерацията на DPF-a?

Съществуват два вида регенерация: пасивна и активна.

Пасивната обикновено се провежда при по-високи скорости, когато двигателят работи на високи обороти. За да се уверим, че наистина протича процес на регенерация, повечето производители съветват на всеки 200километра да караме 30 минути със скорост над 80км./ч. (извънградско). Така че смена 90% сигурни, че филтърът ще се пречисти сам.

Ако DPF филтърът не може да се прочисти пасивно, бордовият компютър ще вземе мерки, с които да му попречи да бъде допълнително запушен. Когато системата засече такова запушване, тя ще повиши температурата на отпадните газове, за да може да започне процесът на регенерация. Този процес може да отнеме между 10-15 минути. През това време, ако двигателят ви е снабден със стоп-старт система, тя ще бъде деактивирана. А ако това прекъсване зачести (например ако пътувате на кратки разстояния и пристигнете преди прочистването да бъде завършено), предупредителните светлинни датчици за ДПФ филтъра ще се включат.

Ако това стане, отново, най-доброто, което може да направите е веднага да изкарате колата си на магистрала за около 30 минути. Ускорете до 90 км/ч и карайте спокойно. Така ще да дадете време на филтъра за регенерация. Ако системно игнорирате предупредителните светлини за dpf и продължите да шофирате в градски условия се очаква компютърът да влезе в авариен режим. Този сервизен режим фиксира намалени мощности, за да се попречи на по-нататъшно увреждане на двигателя поради запушения филтър.

В случай че колата не бъде изкарана на дълъг път за 30 минути на висока скорост, филтърът за твърди частици няма да може да се прочисти сам и ще се наложи това да стане ръчно в сервизни условия. Почистване на dpf филтър в сервиз е наложително, като предпоследна мярка за неговото подменяне.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *