Защо NAD+ е важен

NAD+ е активатор или гориво за други молекули, които помагат на тялото да работи по най-добрия начин. Когато нивата намалеят, дейностите на всички NAD (H) зависими ензими в окислителното фосфорилиране, TCA цикъла и гликолизата са възпрепятствани. Това води до по-ниско производство на АТФ. Може също така да повлияе на нивата на PARP и сиртуини. Да доведе до инактивиране на определени молекулярни пътища надолу по веригата, които играят роля в възстановяването на ДНК. Какво е обаче значението на NAD за телото ни ще разгледаме в статията.

С други думи, без него тялото ни не функционира толкова добре, колкото би могло, по-малко ефективно се възстановява и води до по-бавна скорост на метаболизма. Без NAD+ да действа като важно малко такси, вашите клетки ще генерират по-малко от енергията, необходима на тялото, за да оцелее и да изпълнява функциите си.

Значението на NAD+ следователно не произтича от някаква магическа съставка, а от способността му да помага на други полезни молекули да вършат работата си. Ако гледахме на тялото като на футболен отбор, NAD+ щеше да е централният полузащитник, който прави битките и осигурява притежанието, което помага на нападателите да вкарат топката в мрежата.

Не е крещящ, не е ефектен, но без него цялата операция се разпада. Молекулите, които са от решаващо значение за възстановяването на клетките, подобряването на нашия метаболизъм и регулирането на биологичните функции. Без него можем да изпитаме редица здравословни проблеми.

Значението на NAD за имунната ни система

Имунната система на тялото разчита на гени, наречени сиртуини. Те откриват кога тялото е подложено на стрес, например по време на тренировка или когато сте гладни. Те ефективно възстановяват тялото, като го поддържат в по-добро състояние за по-дълго време и допринасят за по-дълъг живот.

NAD+ е горивото, което поддържа сиртуините. Те консумират NAD, което им дава енергия да вършат работата си. Доказано е, че високите нива на NAD+ активират активността на сиртуин и увеличават продължителността на живота при дрожди и мишки. По същия начин, когато нивата са по-ниски, сиртуините остават без горивото, от което се нуждаят. Като кола без бензин спират. Ако това се случи, способността им да се борят с болестите и да възстановяват ДНК намалява, което може да намали способността ни да се борим с болестите.

Това е една от причините, поради които имунната система е по-слабо ефективна при възрастните хора. Сиртуините консумират NAD+. С напредване на възрастта те трябва да работят по-усилено, което води до повишена консумация на NAD+, което естествено изчерпва нивата в тялото.

Като поддържат по-високи нива на NAD+, сиртуините получават повече от необходимото гориво, за да продължат да работят с по-висока функция за по-дълго време.