Депозит за кола под наем

Депозит за кола под наем

Имате някакви съмнения относно депозитите за коли под наем? Ето всичко, което трябва да знаете за гаранционния депозит за коли под наем, когато наемате кола.

Един от най-често срещаните въпроси при коли под наем е относно гаранционния депозит. Наистина ли е необходимо? Възможно ли е да наемете кола без депозит? Колко ще е? Е, нека започнем от основите, нали?

Как работи депозитът?

Депозитът за кола под наем е определена сума пари, поискана от компанията за наемане, само за да сте в безопасност, докато сте с колата им. Ако колата бъде върната много мръсна или с драскотини, например, компанията за отдаване под наем може да използва част от парите за ремонт на колата.

Това е просто гаранция за компанията за отдаване под наем при не толкова странния шанс нещо да се обърка по време на резервацията ви. Аварии се случват, знаем. Ако всичко е наред при връщането на колата, сумата ще бъде върната изцяло.

Как се изчислява?

Сумата, която ще оставите като гаранционен депозит за вашия автомобил под наем, зависи от компанията за отдаване под наем и какво взема предвид при изчисляването на сумата.

Обикновено отчита типа/категорията на колата, която наемате, броя на дните в резервацията Ви, възрастта Ви и къде правите резервация (и също къде се връщате, ако е еднопосочен наем).

Ето един пример: ако резервирате луксозна кола в Маями и сте на 25 години, вашият депозит най-вероятно ще бъде много по-скъп, отколкото ако резервирате малка икономична кола и сте на 35 години. Има смисъл нали така? Колкото по-голям е рискът за компанията за отдаване под наем, толкова повече ще трябва да оставите като депозит.

Колко време отнема на компанията за отдаване под наем да върне депозита?

Обикновено отнема между 10 и 20 работни дни на компанията за отдаване под наем да върне депозита директно в баланса на вашата кредитна карта.

Каквато и да е сумата, компанията за отдаване под наем държи тези пари само докато сте с колата. Когато го върнете и фирмата за наемане прецени, че колата е напълно изрядна, ще Ви върнат цялата сума.

Възможно ли е да се избегне плащането на депозит?

За съжаление не. Знаем, че понякога не е идеално, но помислете за това по този начин: компанията за отдаване под наем Ви доверява нещо много ценно, затова е задължително. Има смисъл само те да държат депозит, докато се наслаждавате на пътуването!

Има ли разлика в сумата на депозита, ако плащам онлайн или на местоназначението?

Изобщо не, не е нужно да се притеснявате за това! Когато резервирате колата си под наем, можете да изберете да платите онлайн или на вашата дестинация. Няма разлика във вашия депозит, независимо каква опция за плащане сте избрали.