Гъба Шийтаке: Прaх или Перорално – Кое е по-ефективно?

Гъба Шийтаке: Прaх или Перорално – Кое е по-ефективно?

Какво прави пудрата от гъби Шийтаке

Този вид ядлива гъба-  гъба Шийтаке  е приветствана като „чудотворна традиционна медицина“ и западният интерес към алтернативната медицина продължава да расте, прахът от гъбата шийтаке е намерил своето място по рафтовете на хиляди магазини за здравословни продукти по целия свят.  С комплексен и интензивен вкус, безброй заявени ползи за здравето и силен хранителен профил, гъбата шийтаке на прах бързо се превръща в основна суперхрана в нашата диета.

 

Полезна ли е гъбата Шийтаке за вашата кожа

Шийтаке гъбите са естествено противовъзпалителни. Те съдържат цял ​​набор от витамини и хранителни вещества, включително селен, ниацин, цинк, рибофлавин и мед – но по-важното е, че съдържат щедра доза витамин B5 (около 33% на 15 грама). Витамин B5 (или пантотенова киселина) е един от най-важните витамини за човешкия живот – и е страхотен за вашата кожа. Този водоразтворим витамин присъства естествено в много храни или се предлага като добавка. B5 може да помогне за производството на енергия чрез разграждане на въглехидрати и мазнини, но също така има някои доста впечатляващи ползи за нашата кожа.

 

  • Влага и еластичност на кожата

Твърди се, че витамин B5 стабилизира кожната бариера, което помага на кожата ни да задържа повече влага. Това поддържа кожата ни мека, изпълнена с еластичност и блестящо овлажнена. Ако се използват достатъчно често, тези ефекти могат да помогнат за намаляване на появата на фини линии и бръчки и активно изглаждане на повърхността на кожата.

 

  • Може да намали акнето и петната

Проучванията са установили, че витамин B5 може също така да намали появата на акне и петна по лицето. Когато се използва като хранителна добавка. Въпреки че изследователите наблюдават забележимо намаляване на кожните лезии по време на проучването, са необходими повече изследвания, за да се потвърдят ползите.

Въпреки това е честно да се предположи, че включването на прах от гъбата шийтаке в диетата ви ще ви даде здравословна доза B5. Която може да ви помогне да изчистите акнето или кожата с петна.

 

Гъба Шийтаке на прах или за перорално приемане

Няма достатъчно доказателства, които да потвърдят дали гъбата шийтаке работи по-добре като прах. Също и крем за локално приложение за грижа за кожата.

 

Така или иначе, приемането на гъба шийтаке под формата на прах ще ви даде щедра доза от хранителните вещества. Необходими за активно поддържане и потенциално подобряване на здравето на кожата.