Грижа за розите в детайли според експертите

Грижа за розите в детайли

Почти всички сортове рози имат странични пъпки на стъблото, които се намират под централната пъпка. Докато розите растат, те консумират хранителни вещества, забавяйки развитието на растението.

Следователно те трябва да бъдат премахнати. Не трябва да извършвате тази операция твърде рано, тъй като това може да доведе до увреждане на младите листа или твърде късно, което от своя страна води до образуване на големи рани в пазвите на листата.

Плевене на плевели

Плевелите могат да растат около периметъра на оранжерията, под тави и в кубчета с розови храсти. Важно е да ги унищожите навреме, защото те отнемат част от хранителните вещества и потискат растежа и развитието на розите, които отглеждате. Те също служат като местообитание за много вредители.

Премахване на дивия растеж

Обикновено присадените рози могат да израстват издънки от подложката с течение на времето. Те изчерпват хранителните вещества и възпрепятстват растежа и развитието на растенията.

Те трябва да бъдат отстранени възможно най-бързо чрез натискане с палец или завъртане. Не си струва да ги отрязвате, защото… останалите пъпки по тях скоро също ще се събудят.

Система за отглеждане и поддържане на рози

Някои производители, когато отглеждат рози (особено спрей рози), монтират специална конструкция върху корита във вертикално положение. Състои се от тънки тръби и тел или въдица.

Тази система улеснява работата по поддръжката и предпазва пъпките на розите от повреда, предотвратявайки огъването на стъблата между редовете.

Рязане на рози

Препоръчително е да го правите сутрин. Има различни технологии на рязане на рози, в зависимост от сорта. Дебелите издънки трябва да бъдат отрязани с 5-15 см, средните издънки с 3-7 см, тънките издънки трябва да бъдат отрязани с корекция или оставени да се огънат. Ако стъблото е дебело и расте от основата, то трябва да се отреже на височина 10-20 см.

Важно е да се разбере, че формирането на храста зависи от първоначално избраната технология на рязане, а след това, съответно качеството на цвета и добива. Тази операция се извършва с остри ножици, предварително обработени с дезинфекционен разтвор.

По време на прибиране на реколтата отрязаните рози се поставят в специални колички, които предпазват цветята от механични повреди. При нарязване 50-100 бр. рози се изваждат от редовете, завиват се в пликове и се поставят в обща баня с вода.