Глаутатион и неговите многобройни положителни ефекти

Ползи на глутатиона за човешкия организъм и връзката му с дълголетието

„Всяка клетка трябва да произвежда свой собствен глутатион от аминокиселини„, каза Сехар. „Когато имат дефицит, възрастните хора не са в състояние да произвеждат глутатион и се чувстват дефицитни. Когато предоставихме допълнителни аминокиселини в диетата им, производството на глутатион се върна към нормалното.”

Когато нивата на глутатион са ниски, учените наблюдават повишен оксидативен стрес. Това означава, че токсичните ефекти от окисляването продължават и се натрупват в тялото. Оксидативното (възпалително) увреждане води до разрушаване на протеини, липиди и ДНК.

Какви са ползите от употребата на глутатион?

Глутатионът има редица положителни ефекти, които позволяват да се използва широко за лечение на различен вид заболявания:

Изброяваме ги:

  • Облекчава симптомите на респираторни заболявания. Антиоксидантните свойства намаляват хроничното възпаление, което възниква при пушачи и при пациенти с кистозна фиброза и други белодробни заболявания.
  • Подобрява работата на мозъка. Глутатионът се използва успешно при лечение на синдроми на Алцхаймер, Хънтингтън и Паркинсон, амиотрофична латерална склероза.
  • Стабилизира кръвната захар. Според Baylor College of Medicine цистеинът и глицинът намаляват симптомите на инсулинова резистентност. Увеличаването на количеството глутатион в кръвта също може да предпази диабетиците от инфаркт.
  • Подпомага нормалното функциониране на черния дроб и бъбреците. При пациенти с хроничен вирусен хепатит С се наблюдава значително намаляване на концентрацията на редуциран глутатион.
  • Насърчава превръщането на витамините. Глутатионът участва в ензимни реакции, които възстановяват окислените витамини С и Е. Няколко проучвания потвърждават, че ниските нива на този антиоксидант са пряко свързани с дефицита на витамин D.
  • Укрепва имунитета. Този трипептид ускорява защитната реакция на организма и прави лимфоцитите по-податливи на патогени.

Заключение

Изследователи от Изследователския център за хранене на университета Туфтс установиха, че добавянето на глутатион към диетата на животните подобрява имунитета, предпазва от рак и подобрява елиминирането на токсични химикали. Въпреки че пероралните добавки не са показали високи резултати при изпитвания върху хора, те все още могат значително да забавят процеса на стареене.