Всичко за акумулаторите

Акумулаторът за автомобили е сезонен артикул, въпреки че се използва целогодишно в автомобил. С настъпването на пролетта температурата на маслото в двигателя се повишава, работата, необходима за задействане на коляновия вал се улеснява – дори старият акумулатор лесно може да се справи с това. През зимата работата на стартера е затруднена, поради което се нуждае от повече ток. В резултат на това може да се окаже, че акумулаторът просто се проваля – собственикът на колата ще трябва да закупи нов.

Преди да закупите акумулатор, трябва внимателно да проучите всички нюанси, свързани с него, само в този случай ще можете да придобиете надежден и издръжлив продукт, който ще функционира правилно в продължение на няколко години.

На първо място, обърнете внимание на общите размери на продукта – акумулаторът трябва да се вписва добре в нишата, отредена за него в двигателното отделение, багажника и така нататък. Много е важно веднага да определите полярността. Ако самата кола не е от европейско производство, то местоположението на клемите може да бъде много различно от обичайното. Те гледат производителя, тъй като в много отношения от това, от коя компания е произведена тази единица, зависи нейното качество и продължителност на експлоатация. Съответно това ще се отрази на разходите.

Съвременните акумулатори се предлагат в два вида: без поддръжка и поддръжка.

Съвременните акумулатори с ниска поддръжка са рядкост, но все пак изискват периодична проверка на нивото на електролитите, последните правят без никакви грижи – често дори не правят задръствания. Тези характеристики са резултат от различията в материалите, от които са направени електродите на акумулатора. За тези цели се използва олово с малко примес на антимон. Това позволява да се създадат надеждни трайни електродни плочи, но води до „изпаряването“ на водата.

Основните им предимства са достъпната цена и високата надеждност: те издържат на дълги разреждания, не изискват процес на зареждане и сравнително лесно понасят повишено напрежение в автомобилната мрежа – трябва само своевременно да доливате вода, като предотвратявате падането на нивото на електролита под горните ръбове на плочите.

Още информация в сайта за авточасти на Autotron.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *