Баланс байк за малки деца – кой да изберете и кога да купите за вашето дете

Баланс байк за малки деца – кой да изберете и кога да купите за вашето дете?

Баланс байковете са много популярни сред младежите. И не е чудно – те са страхотно забавление и възможност за развиване на важни умения, като поддържане на баланс и двигателна координация. Когато търсите идеалния модел, вероятно сте разбрали, че пазарът е пълен с възможности. Но какво трябва да търсите? Кой баланс байк ще бъде най-добрият? Ще ви разкажем за всичко това в нашето ръководство!

Баланс байк за малки деца

Баланс байк или традиционен велосипед? Кой модел да изберете?

Някои родители се чудят дали има смисъл да купуват баланс байк, тъй като можете веднага да инвестирате в „истински“ велосипед с педали. В края на краищата, ако премахнете педалите от такъв велосипед и свалите веригата, ще получите велосипед за баланс. И не е нужно да харчите пари за два различни мотора. Всичко изглежда има смисъл, с изключение на едно нещо. Най-малките велосипеди с педали са много по-големи от баланс байка – техните седалки са твърде високи, което означава, че децата не могат да достигнат земята, а кормилото и рамките също са твърде големи. Освен това те са твърде тежки, за разлика от баланс байковете.

Предимство на баланс байкът пред традиционният велосипед

Баланс байковете имат още едно важно предимство пред традиционните велосипеди. Те подготвят децата за каране на две колела много по-добре от велосипеди с прикачени педали и учебни колела. Последните не развиват чувство за баланс, което е ключово при ученето на езда. И баланс байковете принуждават малките да контролират баланса на тялото. Благодарение на това децата много по-лесно се адаптират към използването на истински, традиционен велосипед с две колела.

На каква възраст детето ви може да използва баланс байк

Прието е, че баланс байковете са предназначени предимно за две- и тригодишни деца, но всъщност всичко зависи от предразположенията и желанията на вашето мъниче. Някои деца достигат достатъчен етап на психосоматично развитие по-рано, така че с удоволствие ще се качат на колело, преди дори да навършат две години. Други обаче може да имат по-голям проблем с двигателната координация, така че подходящият момент за тях да започнат своето приключение с баланс байк ще дойде малко по-късно. Не забравяйте, че не трябва да принуждавате мъничето си да язди – това не само може да го откаже, но може да бъде и опасно. Наблюдавайте детето си: когато може да тича уверено и координирано, това е знак, че вероятно е готово за етапа на баланс байк.

Какъв размер баланс байк да купите

Важно е да съобразите правилно размера на велосипеда с вашето дете. За най-малките деца баланс байк с 10-инчови колела ще бъдат- не забравяйте, че правилото е, че вашето дете, седнало на седалката, трябва да може лесно да постави краката си на земята. Докато вашето малко дете расте, е добре да промените размера на баланс байка, за да увеличите комфорта при каране. Баланс байк за малки деца – открий тук